Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Αναζήτηση | Επικοινωνία

 
Πολιτική Ηγεσία Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δελτία Τύπου 2020 Ιανουάριος 2020 Φεβρουάριος 2020 Μάρτιος 2020 Απρίλιος 2020 Μάιος 2020 Ιούνιος 2020 Ιούλιος 2020 Αύγουστος 2020 Σεπτέμβριος 2020 2019 2018 2017 2016 2015 Διαγωνισμοί - Προκηρύξεις Εθν.Συντον.Κέντρο Ελ. Συνόρων, Μεταν. & Ασύλου Υπηρ. Διαχείρ. Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγρ. Υλικό Αρχείου

 

10-03-2020: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ως στόχο αφενός να τιμά τη μνήμη των θυμάτων και αφετέρου να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για την απειλή της τρομοκρατίας. Ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης έχει καθιερωθεί η 11η Μαρτίου κάθε έτους. Η επιλογή της ημέρας έγινε ως φόρος τιμής στις επιθέσεις στην Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004, οι οποίες προκάλεσαν και τους περισσότερους νεκρούς από μία τρομοκρατική επίθεση σε χώρα της Ευρώπης ως σήμερα.

Η Ευρώπη από το 2000 ως και το 2020 πλήρωσε βαρύ το τίμημα της τρομοκρατίας όλων των μορφών (ισλαμιστική, ακροδεξιά, αναρχική - ακροαριστερή, αποσχιστική). Όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε 847 νεκρούς και 5.770 τραυματίες. Επίθεση έχουν δεχτεί 16 κράτη- μέλη της Ε.Ε. Οι αριθμοί αναδεικνύουν από μόνοι τους το μέγεθος της απειλής.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα (20-01-2020: Ημερίδα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε!) και για να τιμήσει την 16η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας θα αξιοποιήσει στις ιστοσελίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε όλα τα Δελτία Τύπου που θα εκδοθούν αύριο (11 Μαρτίου 2020), ένα ειδικό σύμβολο το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτή την περίσταση.

Το σύμβολο με χρώματα το πράσινο και το πορτοκαλί έχει ως βάση το φυτό αθάνατος και τη φλόγα. Ο συμβολισμός του είναι η αθανασία της συλλογικής μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας. Ο αθάνατος ως φυτό έχει χαρακτηριστικό του πως ακόμη και αν ξεραθεί, νέοι βλαστοί φυτρώνουν στη βάση του για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Η φλόγα συμβολίζει επίσης την αθανασία της ψυχής, αλλά και την απόδοση τιμής στη μνήμη, καθώς από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε σε επιτάφια μνημεία. Ο αθάνατος και η φλόγα μαζί αναδεικνύουν την πρόθεση της κοινωνίας να διαφυλάξει άσβεστη και ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, ως στοιχείο και της πολιτικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας.


Το Υπουργείο | Δελτία Τύπου | Υλικό Αρχείου

Σύνδεσμοι | Χάρτης του site | Αναζήτηση | Επικοινωνία

Web Design & Web Development Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου